De 6 læreplanstemaer

Her kan du læse om hvordan vi i Krogården arbejder med de 6 læreplanstemaer.

Læreplanstemaerne og hvordan vi arbejder med dem

  • Alsidig personlig udvikling

    I Krogårdens Børnehus handler alsidig personlig udvikling om at udvide barnets erfaringsverden og give dem mulighed for aktiv deltagelse i fællesskabet. Vi lægger vægt på at styrke barnets engagement, livsduelighed, nysgerrighed og evne til at indgå i sociale sammenhænge – alt sammen som grundlag for at udvikle kompetencer og selvtillid.
    Vores læringsmiljø er kendetegnet ved trygge og nærværende relationer, hvor barnet føler sig set, hørt og værdsat. Det er i samspillet med os som tillidsfulde voksne, at barnet får mulighed for at udvikle sit engagement og føle sig som en vigtig del af fællesskabet. Gennem leg og meningsfulde aktiviteter skaber vi rum for, at barnet kan afprøve forskellige sociale roller og opleve medindflydelse – noget, der bidrager til et demokratisk værdisæt og danner grundlag for barnets personlige udvikling.
    Samtidig har vi fokus på at støtte barnet i at sætte ord på følelser, håndtere konflikter og bevare troen på sig selv, også når noget er svært. På den måde understøtter vi udviklingen af barnets robusthed og evne til at håndtere modgang med gåpåmod og vilje til at prøve igen.

  • Social udvikling

    I Krogårdens Børnehus betragter vi social udvikling som en grundlæggende del af barnets udvikling og trivsel. Derfor er vores læringsmiljø tilrettelagt, så barnet oplever sig som en vigtig del af fællesskabet – hvor det både føler sig hjemme, kan bidrage med noget værdifuldt og deltage aktivt i leg, samvær og fælles aktiviteter. Vi ser forskellighed som en styrke og arbejder bevidst med at give alle børn mulighed for deltagelse, indflydelse og nærvær i det sociale fællesskab.
    Legen har en central plads i vores pædagogiske praksis. Det er i legen, at børnene øver sig i at samarbejde, forhandle, tage hensyn og finde løsninger i fællesskab. Relationer og venskaber opstår naturligt gennem leg, og er med til at styrke barnets sociale kompetencer og følelse af sammenhæng.
    Vi har fokus på, at alle børn indgår i trygge og anerkendende relationer. Ved at møde barnet med positive forventninger og tillid til dets potentiale, støtter vi dets tro på sig selv, styrker dets gåpåmod og skaber grobund for en positiv tilgang til omverdenen.
    Empati er en vigtig del af det at være menneske. Derfor lægger vi vægt på, at barnet lærer at mærke egne følelser og bliver i stand til at sætte sig ind i andres perspektiver. Som voksne skaber vi de bedste forudsætninger for dette ved at veksle mellem at gå foran, ved siden af og bag barnet – alt efter hvad barnet har brug for – så det kan udvikle sig og indgå i legefællesskaber.

  • Kommunikation og sprog

    I Krogårdens Børnehus ser vi sprog og kommunikation som grundlæggende for barnets trivsel, læring og udvikling. Sproget udvikles i nære og trygge relationer – både med forældre, andre børn og det pædagogiske personale – og derfor prioriterer vi et sprogligt læringsmiljø fyldt med nærvær, leg og meningsfulde samspil.
    Vi arbejder med at give børnene et varieret sprogmiljø, hvor de gennem leg, dialog og strukturerede aktiviteter får mulighed for at udvikle både sprogforståelse, kommunikation, opmærksomhed og koncentration. Det er vigtigt for os, at sproget opleves som en naturlig og sjov del af hverdagen.
    Babblarna er en fast del af vores sprogarbejde i vuggestuen. Med Babblarna skaber vi et legende og engagerende univers, hvor børnene gennem sang, bevægelse, leg og fortælling styrker både det nonverbale og det verbale sprog. Figurenes tydelige personligheder og gentagende mønstre gør det lettere for børnene at koble lyde, ord og begreber sammen med oplevelser og følelser.
    Vi anvender også metoden "Lær at lære sprog", som fokuserer på at støtte barnets sproglige udvikling gennem samspil, fælles opmærksomhed og turtagning. Det betyder, at vi er opmærksomme på at følge barnets initiativer, udvide barnets sproglige strategier.
    Legen er en central del af barnets sproglige udvikling. Den giver mulighed for at øve både kropssprog, mimik og talesprog i trygge fællesskaber. Vi understøtter børnenes deltagelse i lege så alle børn får mulighed for at bruge og udvikle deres sprog i meningsfulde sammenhænge.

  • Krop, sanser og bevægelser

    I Krogårdens Børnehus ønsker vi at skabe læringsmiljøer, hvor barnet får erfaringer med kroppen, sanserne og bevægelse. Vi støtter barnet i at udforske og eksperimentere med sin krop – at bruge den aktivt, mærke dens grænser og behov, og samtidig lære at passe godt på den. Gennem både ro og bevægelse skaber vi rammer, der styrker barnets fysiske og psykiske trivsel.
    Vi inviterer børnene ind i alsidige kropslige aktiviteter, hvor bevægelsesglæde, leg og kreativitet er i centrum. Vi tilrettelægger læringsmiljøer, der giver børnene mulighed for at bruge kroppen på mange forskellige måder – både ude og inde, i vilde lege og i rolige stunder.
    I bevægelsesfællesskabet får barnet mulighed for at udvikle sin kropsbevidsthed og sanselige opmærksomhed. Det styrker barnets evne til at aflæse og forstå både egne og andres kropslige udtryk – som mimik, gestik og kropssprog – og bidrager dermed til både sociale kompetencer og personlig udvikling.

  • Natur, udeliv og science

    I Krogårdens Børnehus lægger vi stor vægt på at give børnene naturoplevelser, der taler til både følelser, krop, nysgerrighed og fællesskab. For os er naturen et læringsrum, hvor barnet kan udforske, eksperimentere og gøre sig erfaringer, der lægger grund for forståelse af naturens sammenhænge og de første naturvidenskabelige begreber.
    Vi ønsker, at udelivet skal give barnet muligheder for leg og oplevelser i og med naturen. Gennem samvær og sanseindtryk i det fri, får barnet mulighed for at lære sig selv, sine grænser og omgivelserne bedre at kende. Det styrker både barnets selvstændighed, nysgerrighed og respekt for naturen.
    Vores uderum og de nærliggende naturområder ser vi som autentiske læringsmiljøer fyldt med liv og sanselige oplevelser. Her får børnene mulighed for at bruge hele kroppen, mærke vejret, undersøge smådyr, og opleve årstidernes skiften – alt sammen som en naturlig og vigtig del af hverdagen i Krogårdens Børnehus.

  • Kultur, æstetik og fællesskab

    I Krogårdens Børnehus ønsker vi, at alle børn får erfaringer, der giver dem mulighed for at spejle sig i kulturelle udtryk og skabe egne, samtidig med at de bliver en del af noget større. På den måde er kulturen med til at forankre vigtige værdier, som respekt, medmenneskelighed og fællesskab, og støtter børnene i at handle demokratisk og med omtanke for hinanden.
    Vores læringsmiljøer er samtidig inkluderende og præget af medbestemmelse. Vi stræber efter at skabe et demokratisk fællesskab, hvor alle børn føler sig hørt og set, og hvor de kan deltage og udtrykke sig uanset social baggrund, køn eller alder. Her får barnet mulighed for at udfolde sit potentiale og være en aktiv del af et fællesskab, hvor forskellighed er en styrke.