Krogårdens egne politikker og retningslinjer
Politikker og retningslinjer
Politikker og retningslinjer
-
Solpolitik
Solbadning, eller ophold i direkte sol, er den væsentligste årsag til, at antallet af hudkræfttilfælde er fordoblet i de seneste 20 år.
Det er derfor vigtigt at beskytte sit barn når solen skinner, ikke bare for at undgå skoldning, men nok så meget for at nedsætte risikoen for hudkræft senere i livet.
(www.sst.dk – beskyt børn i solen)Forældrenes rolle:
- Vi forventer, at børnene er smurt ind i solcreme hjemmefra om morgenen.
- De skal sørge for at børnene har en solhat med en god bred skygge
(kasketter ikke er gode solhatte, fordi de ikke beskytter nakke og ører) - At barnet undgår kun at have spaghetti-stropper/bryderyg/noget uden ærme på.
(De kan sagtens have kjoler på med stropper – de skal bare have en t-shirt med ærme på inden under) - De sørger for at børnene bærer tøj, der dækker så meget af huden som muligt – løst og let tøj som f.eks. shorts og T-shirt, som dækker hele skulderen.
- Hvis det er rigtig varmt er det bedst med løse T-shirt uden print og pailetter.
Vi vil undgå spagettistropper og lign. af følgende to årsager:
- Følgende kan findes på nettet omk. børn og sol: Det anbefales, at børnene bærer tøj, som mindst går til knæ og albuer. Løstsiddende tøj af tætvævet stof giver den bedste beskyttelse og er køligt, når det er varmt.
- Det tager LANG tid at smøre mindst 40 børn med solcreme (og I ved nok godt, at børn og vente i kø længe, er noget af en cocktail)……. For alles skyld er det rarest, at vi kun skal smøre i hovedet/nakke/øre/arme/ben.
Hvad gør vi i Krogårdens Børnehus:- Vi modtager Dagens UV-indeks, så vi kender varslingen, og når UV-indekset er over 3, handler vi efter solpolitikken.
- Når børnene har spist frokost, bliver de smurt ind i Krogårdens solcreme med faktor 30 af personalet (svanemærket mm. selvfølgelig) (Vi kan ikke have forskellige solcremer til at stå i garderoben. Vi vil altid have mange ”pil fingre børn”, og de kan ikke lade være…….så lad Jeres eget stå hjemme)
- Børn der opholder sig i direkte sol mellem 12 – 15, bliver bedt om enten at tage en solhat på, eller gå ind i skyggen.
- På særligt solrige dage, med høj UV-indeks, tjekker vi børnene om eftermiddagen for, om de har brug for mere solcreme.
- Desuden kan det være på disse meget varme og solrige dage, at der er ude leg hele dagen - dog ikke mellem 12-15, hvor der kan leges inde i stedet for.
- De voksne tilstræber at være solsikre rollemodeller.
- Vi minder forældrene om indholdet af vores solpolitik hvert år.
-
Hygiejnepolitik
Alle børn vasker hænder ved ankomst indenfor.
Forældre (og evt. søskende eller andre pårørende) og personale vasker hænder eller bruger spritdispenseren lige inden for hovedindgangen.
Personlig hygiejne- Vi gør meget ud af, at lære børnene at vaske hænder med sæbe samt at give sig selv tid til det. Vi hjælper børn, der ikke selv kan endnu.
- Vi opfordrer forældrene til at opnå gode rutiner omkring håndhygiejne derhjemme.
- Opfordr gerne forældrene til at indføre håndvask som ritual, når de kommer hjem efter en dag i daginstitution/ på job.
- Alle vasker hænder inden og efter måltider.
- Børnene vasker hænder ved hvert toiletbesøg og når de selv tager bleen af.
- Vi skyller IKKE tøj op (hverken efter uheld i bukserne eller efter opkast) Tøjet kommer i en lukket pose hjem. Efter uheld med afføring gerne med underbukserne i en pose for sig.
Tegn på sygdom
- Ved en kropstemperatur på 38 eller derover skal børnene sendes hjem. Den høje temperatur kan sagtens skyldes virus trods evt. tandfrembrud.
- Hvis et barn er sløjt, uoplagt, småt spisende, træt, meget ked af det, ”ved siden af sig selv”, meget kontaktsøgende/ hængende og lign, så er det ikke temperaturen, der er afgørende. Tal med ledelsen ift. om et barn skal sendes hjem.
Gulvmåtter
- Vi har fast aftale med skift af gulvmåtter efter 14 dage/28 dage. Dette gælder alle gulvmåtter i huset.
Vask af legetøj
- Det legetøj, der kan vaskes, vaskes én gang om måneden. Resten sprittes af.
- I perioder med smitsomme sygdomme vaskes legetøjet oftere samt at legetøjsmængden begrænses.
- Brug gerne opvaskemaskinen til indendørs legetøj.
Vask af sengetøj
- Sengetøj/lagner vaskes en gang om måneden – hyppigere efter behov.
- Vi skal sørge for at sende sengetøj/tæpper med forældrene hjem, så børnehavens sovebørn får deres sengetøj/tæpper vaskes en gang om måneden.
-
Alkoholpolitik
Som institution tager Krogårdens Børnehus det alvorligt, at der er tendenser i det danske samfund, der indikerer, at danske familier præges af et stigende alkoholforbrug.
Sundhedsstyrelsen oplyser, at der på landsplan skønnes at være mindst 225.000 børn, der lever i familier, hvor forældrenes alkoholforbrug påvirker børnenes trivsel i større eller mindre grad. Det oplyses desuden, at der i hver klasse/stue skønnes til at være 2-3 børn, som kender til alkoholproblemer i hjemmet.
Personalet i Krogårdens Børnehus er i dagligdagen rollemodeller for børnene.
Dette ansvar tager vi meget alvorligt og vi arbejder professionelt med forældrenes tillid til, at vi varetager børnenes tarv og anskuer problematikkerne i børnehøjde.
Denne alkoholpolitik er derfor også et udtryk for, at vi som institution tager vores ansvar alvorligt.
Vi har på baggrund af denne viden besluttet følgende:
- Der nydes ikke alkohol i åbningstiden hverken af personale eller andre voksne, der færdes i Krogårdens Børnehus.
- Der nydes ikke alkohol ved arrangementer afholdt på Krogårdens Børnehus’ matrikel uden for åbningstiden, hvor børn er tilstede.
- Der vil fremover ikke drikkes alkohol ved arrangementer i regi af Krogårdens Børnehus herunder fællesspisning, arbejdsdage mm., hvor børn er tilstede.
Krogården Børnehus’ personale og bestyrelse er af den opfattelse, at alle arrangementer er børnenes fest. Vi mener, det er vigtigt, at Krogårdens Børnehus er børnenes hus og at Krogården skal være et sted, hvor barnet har rum til at være barn. At der ikke forefindes alkohol ved arrangementer i institutionen betyder, at barnet kan ”holde fri” fra bekymringerne, der kunne opstå ifm. voksnes indtagelse af alkohol.
Vi vil i stedet servere kaffe/the, vand, saft, juice, sodavand og lignende.
Udarbejdet af personalet og vedtaget af bestyrelsen d. 16. marts 2017. Desuden godkendt igen februar 2022.
-
Rygepolitik
Det er ikke tilladt at ryge, hverken alm. tobak eller e-tobak, eller nyde andre former for rusmidler, her under snus, når man er på arbejde i Krogårdens Børnehus.
Hvis der er arrangementer, hvor der er forældre eller andre gæster tilstede, kan de ryge ude på fortovet. Det er aldrig tilladt at ryge på Krogårdens matrikel – heller ikke p-pladsen.
Krogårdens Børnehus, 2022.
-
Politik for dresscode for personalet
Når man møder på arbejde i Krogårdens Børnehus, skal man være anstændigt klædt. Det betyder, at man er bevidst om, at man er rollemodel for husets børn og forældre.
Personalet skal klæde sig, så man kan varetage de opgaver, dagen byder på for huset. Det betyder, at tøjet kan blive udsat for maling (der findes maleforklæder til voksne), madrester og snot (vi er tæt sammen med børnene), det kan komme til at lugte af bål, blive vådt og meget mere.
Desuden kræver jobbet i Krogårdens Børnehus at man har udetøj til alle årets vejrforhold, så man kan holde sig varm og tør, uanset hvad det danske vejr byder på.
Hvis den enkelte medarbejder kommer til at klæde sig uanstændigt, hvilket f.eks. kan være følgende: hættetrøjehatten oppe over hovedet (for så kan børn, kollegaer og forældre ikke se ansigtet/hovedet ordentligt), for nedringet bluse, synlig g-streng eller det øverste af numsen ved for små bukser (behøver børnene ikke at se på i en daginstitution), skal ledelsen påtale dette, med respekt overfor vedkomne, så der kan rettes op på det. Herefter skal medarbejderen efterkomme påtalen.
Er det ledelsen, som kommer uanstændigt påklædt, er det tilladt for den enkelte medarbejder og bestyrelsen at ytre sig på en respektfuld måde.
Godkendt i bestyrelsen, 2022
-
Retningslinjer for sygdom
Da Krogårdens Børnehus er en del af Vejle Kommune, følger vi retningslinjerne fra Statens Seruminstitut, samt sundhedsplejen i kommunen.
Vi forventer, at børnene har fået en god nats søvn, så de er friske og veludhvilede når de kommer i Krogården.
Vi vurderer, at barnet har det bedst hjemme hos forældrene hvis:
- Barnet har en kropstemperatur på 38 eller der over. Den høje temperatur kan sagtens skyldes virus trods evt. tandfrembrud eller lign.
- Hvis et barn er sløjt, uoplagt, småt spisende, træt, meget ked af det, ”ved siden af sig selv”, meget kontaktsøgende/ hængende og lign, så er det ikke temperaturen, der er afgørende. Tal med ledelsen ift. om et barn skal sendes hjem.
Det er svært at sende børn hjem, og personalet har vurderet i en del tid, inden de ringer et barn hjem. Vi har forståelse for, at forældrene kan være pressede ift. arbejde eller lignede, men vi er nød til at tage barnets tarv – altså hvad der er bedst for barnet. Vi kender børnene rigtig godt, og vi kan godt se, hvis barnet ikke har det, som det plejer at have.
Medicin
Vi giver ikke børn medicin, mens de er hos os - med mindre det er livsvigtig medicin.
Alm. penicillin mm. skal gives i hjemmet.
Har børnene brug for smertestillende medicin skal de ikke være hos os, for så har de brug for at være hjemme i ro.Se mere på under sundhedsplejen under Vejle kommune.
Vedtaget i bestyrelsen, foråret 2022
-
Kostpolitik
Vores måltider har stor betydning i Krogårdens Børnehus. Vi bruger lang tid på at sidde ved bordet, snakke om maden, vente på maden sendes rundt og meget mere. Vi oplever, at der foregår meget dannelse ved måltiderne., og derfor bruger vi meget tid på måltiderne.
Vi vil gerne lære vores børn om gode madvaner og sørge for, at børnene får en sund og varieret kost, så vi sikrer dem en god trivsel. Derfor har vi køkkenuddannet personale ansat. Maden sammensættes i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsen kostråd, som vi justerer løbende efter, når der kommer nye anbefalinger.
Vores mål for måltidet i krogården er:
- At sikre børnene den rette ernæring til vækst og udvikling.
- At skabe grobund for læring omkring maddannelse.
- At arbejde med børnenes udvikling af spisevaner og madmod (at turde smage selv om man ikke helt har lyst).
- At skabe et socialt fællesskab med de voksne og hinanden omkring under måltidet.
Køkkenet ligger i husets centrum, som husets hjerte, hvilket gør det let, at have børn med i køkkenarbejdet. Det er en del af vores pædagogik, at vi hjælper hinanden, og at børnene får en oplevelse af råvarernes proces. Vi tror, det er en god måde at få en sund madkultur på, mens vi træner motorik, sprog, processer, dannelse, koncentration og ro. Ved måltiderne opfordrer vi børnene til selv at hælde op, skære ud, og at de store hjælper de små. Vi tror på, at ved at være gode rollemodeller og vise børnene vejen, bliver de i stand til at vokse med opgaven.
Hvert barn tager dagens ret på sin tallerken. Hvis der er noget, som man ikke vil spise, tvinges man ikke til at smage. Til gengæld snakker vi med børnene om at være madmodige - dvs. om man tør smage på noget, som man tror, man ikke kan lide. Men det foregår aldrig ved tvang.
Desuden taler vi meget med børnene om, hvad der er i retterne, så de bliver fortrolige med det, som de spiser/smager på. Vi snakker om sund kost og sund krop, men vi bilder dem altså ikke ind, at man bliver stærk af at spise grøntsager og rugbrød - det kræver også træning/at man bruger sine muskler.
Hvis man ikke vil spise dagens ret, kan man efter ca. 10 min. få rugbrød med smør.Dagens måltider:
- Morgenmad:
Børnene har madpakke med hjemmefra, hvis de skal have morgenmad i Krogården, og det er kun for de, som møder ind før kl. 7. Efter kl. 7 forventer vi, at børnene har spist hjemmefra.
Børnene kan vælge imellem økologisk minimælk og vand at drikke til morgenmaden. - Frokost:
Frokost serveres ca. kl. 11.00 -11.45 på stuerne. Der serveres et glas mælk (økologisk minimælk for børnehavebørn og økologisk letmælk for vuggestuebørn) samt vand til maden. Ind i mellem laver vi mad på bålet. En dag i ugen har vi smør-selv-mad.
Dagens menu kan ses på tavlen i køkkenet. - Mellemmåltider:
I forbindelse med morgensamlingen kl. 8.45 får børnene tilbudt formiddags mad. Dette måltid består af forskellige grøntsager, groft brød samt vand.
Omkring kl. 14.00 tilbyder vi eftermiddags mad, som også består af frugt, grøntsager samt vand at drikke. - Fest og højtider.
Vi lærer også børnene om måltidets betydning i forbindelse med højtider og særlige begivenheder, hvor måltidet indgår i fejringen i form af et tilpasset festmåltid. Som en del af at være en sund børnehave, begrænser vi børnenes sukkerindtag, og sørger for, at der stadig er et godt og nærende måltid.
Fokus på den mad vi spiser.
Vi ønsker at skabe en opmærksomhed på den mad vi spiser i Krogården og give børnene et kendskab til forskellige råvarer.
Dette gøres bl.a. ved:
At der sammen med måltidet til middag sendes mad-kort med ind på de forskellige stuer, som fortæller noget om udvalgte ingredienser fra retten. Derved skaber vi en samtale om dagens ret og forskellige råvarer, og det kan være med til at give børnene en naturlig nysgerrighed for det, vi spiser. Dette understøttes også ved, at børnene nogle dage kan få en smagsprøve på de udvalgte råvarer i rå form.Vi snakker med børnene om at bruge vores forskellige sanser, når vi spiser. Hvordan lyder vores mad? Knaser det når vi spiser gulerødder? Hvordan dufter de forskellige krydderier? Hvad smager surt og sødt? Hvordan ser vores mad ud med forskellige former og farver? Er der noget mad, der mærkes blødt eller hårdt? osv.
Køkkenet som læringsrum.
Køkkenet bruges som et aktivt læringsrum for børnene og det betyder også, at køkkenet inddrages i vores struktur i arbejdet med små fortrolige lege- og læringsrum.
Det betyder i praksis, at der er to børn, der er i en læringsgruppe i køkkenet en fast dag i ugen i en periode på 6-7 uger. Her inddrages de i at forberede dagens måltid.I denne gruppe er der fokus på både sproglig udvikling og relationer.
Relationen styrkes både imellem den faste voksen og børnene, men også børnene imellem, da vi ofte sammensætter den lille gruppe ud fra overvejelser om hvilke børn, der kunne danne nye relationer til hinanden, børn der kan supplere hinanden godt osv.
Den sproglige udvikling er der bl.a. fokus på når der tales om de forskellige ingredienser i maden, og når der bruges overbegreber som fx grøntsager, frugt, krydderier, service osv. Det er med til at børnene lærer nye ord. Børn husker bedst ord, når de giver mening at bruge og når de selv kan mærke og gøre sig erfaringer med ordet – et ord som dejskraber, giver mening når dejen skal ud af skålen og et ord som klistret giver mening, når dejen sidder fast på hænderne.Desuden er der meget sprog, når der skal tælles service til borddækning – hvor mange skal der dækkes til, hvilket service skal vi bruge osv.
Demokrati og medbestemmelse i børnehøjde.
En gang i ugen er det børnene, der har indflydelse på dagens menu til frokost. Det foregår ved, at vores tre spisegrupper (to børnehavegrupper og en vuggestue gruppe) på skift afholder en afstemning om hvilken ret, de gerne vil have at spise. Enkeltvis går de ud og afgiver deres stemme ud fra tre valgmuligheder, som de kan se på billeder. Når alle stemmerne er talt op, kan vi se, hvad flertallet har valgt, og det er så dagens ret den efterfølgende tirsdag. På den måde ønsker vi at give børnene medbestemmelse omkring måltidet, som netop er et af de områder, som har stor betydning for dem. Vi ønsker også herigennem at give børnene en begyndende forståelse for demokrati og dermed forståelsen for, at deres mening er vigtig for os, men også forståelsen for, at der er andre, der kan have en anden mening, som er lige så vigtig.
Køkkenet inddrages i vores temaer.
Køkkenet er med til at understøtte de forskellige temaer, der arbejdes med i løbet af året.
Fx når vi har høst tema:
Her kan børnene prøve at smage både forskellige grøntsager og kornsorter.
En hel uge med fokus på æbler, hvor vores æbler fra æbletræet på legepladsen bliver brugt til alle mulige retter. Det kan være, at der bliver syltet rødbeder eller laves mad med græskar.Betaling/valg af ordning.
Vi har forældrebetalt frokostordning, som opkræves sammen med betalingen for at gå i Krogårdens Børnehus. Bestyrelsen skal forholde sig til denne ordning hvert 2. år, og deres beslutning gælder for hele huset. Madordningen for mellemmåltiderne er en individuel beslutning, som opkræves på et separat girokort fra forvaltningen. Denne ordning består af formiddags mad og eftermiddags mad. Forældrene kan således uafhængigt af frokostordningen fravælge de to mellemmåltider. Hvis disse måltider fravælges, så skal forældrene søger for at barnet har noget med hjemmefra til de to måltider.Godkendt i bestyrelsen foråret 2022.